torsdag 18 mars 2010

TA-skolan del 1 – Vad är Teknisk Analys?

Vad innebär egentligen Teknisk Analys och vad används det till? I denna första del ska vi göra en grundlig genomgång och reda ut begreppet. Klicka på länken "Läs mer" nedan för att se hela inlägget.


Normalt skiljer man på Teknisk Analys (TA) och Fundamental Analys (FA) – två motpoler vad gäller investeringsfilosofi enligt vissa. Om du någon gång har kommit i kontakt med dessa begrepp så har du säkert bilden av att FA är för den långsiktige medan TA är ett verktyg för kortsiktiga investerare eller ”traders”. Detta stämmer säkert till viss del, men min åsikt är att en långsiktig investerare kan ha mycket nytta av att kunna TA också, samtidigt som en kortsiktig investerare likväl kan använda sig av FA i sin handel. Oavsett investeringsfilosofi är alltså båda dessa redskap bra att ha i sin verktygslåda!


Vad är det som skiljer dessa båda åt då? Rent krasst kan man säga att FA syftar till att bestämma det teoretiska värdet på en aktie beroende på hur företaget presterar, medan TA handlar om att titta på historisk prisdata (aktiekursens rörelser) och försöka tolka aktiemarknaden och hitta mönster och samband som kan utnyttjas i handel. Man kan lite käckt säga att medan en fundamental analytiker sitter med näsan i årsredovisningen och försöker prognostisera framtida försäljnings- och vinstutveckling, så sitter den tekniska analytikern istället med kursdiagrammen framför sig och försöker utläsa trender i aktiepriset och marknadens psykologi.


Huruvida marknadspsykologi och trender existerar och påverkar framtida kursutveckling är dock något av det mest kontroversiella inom TA. Skeptiker hänvisar till Effektiva Marknadshypotesen (EMH) som hävdar att marknaden är effektiv i den mening att alla aktörer tolkar nyheter och annan relevant data så pass korrekt och samfälligt att ny information direkt återspeglas i aktiepriset. Kortfattat säger EMH att:
  • aktörernas anpassning till ny information är omedelbar
  • alla har tillgång till samma information samtidigt
  • informationen kan bara tolkas på ett sätt
  • det är bara ny information som leder till förändringar i aktiepris
Med andra ord är det således omöjligt att sitta med information som inte är inprisad i aktien och som kan utnyttjas till ens fördel – man kan inte slå marknaden. Slutsatsen av EMH pekar alltså på att historisk prisinformation ej kan användas för att generera överavkastning.


EMH är akademiskt sett en mycket tilltalande modell som underlättar vid olika typer av värderingar av instrument och liknande, men frågan är om den har någon verklighetsanknytning? Rent intuitivt kan i alla fall jag känna att de ovanstående påståendena inte speglar verkligheten; all information kan omöjligt vara tillgänglig för alla marknadens aktörer samtidigt och informationen är inte heller så entydig att den bara kan tolkas på ett sätt av alla samtidigt. Om det vore så skulle aktiers prisdiagram se ut som den svarta kurvan i bilden nedan; så fort ny information blir tillgänglig så anpassar sig aktiens pris direkt, och eftersom informationen bara kan tolkas på ett sätt så stabiliserar sig priset blixtsnabbt på den nya nivån. Alla som har sett ett aktieprisdiagram vet dock att det inte är såhär det ser ut. Priset brukar istället röra sig som den blå linjen indikerar, alltså pendla fram och tillbaka och uppvisa upp- eller nedgående trender.
Ytterligare anomalier som motbevisar EMH är exempelvis:
  • insiderhandel – aktörer med exklusiv inblick i ett specifikt bolag utnyttjar informationsövertaget i sin handel
  • säsongseffekter – exempelvis Thanksgiving-effekten (börserna i USA går ofta upp inför Thanksgiving)
  • överreaktioner
  • vädereffekter – statistiskt sett går börsen sämre under molniga dagar
Om man gräver djupt kan man hitta alla möjliga konstiga samband!


Dessa fenomen pekar på att det finns något mer än bara information som driver kursutvecklingen, vi kan sammanfatta det som marknadspsykologi. Så länge människor är involverade i börshandel så kommer känslor att påverka prissättningen på börsen. Detta leder till att vi får rörelser i aktiepriserna som drivs av något annat än fundamenta, och det är det vi ska utnyttja!
(Om det är för litet för att läsa, zooma in med ctrl-+. Glöm inte att återställa storleken efteråt med ctrl-0!)


Slutligen kan vi alltså konstatera att det finns mönster och samband som återkommer på börsen och att TA:s uppgift är att hitta dessa samband och se till att dessa kan utnyttjas i handel. Nästa vecka ska vi gå igenom den tekniska analytikerns bästa vän - prisdiagrammet. Ha det så bra till dess!

//Henrik

ps. Tveka inte att skriva till linkoping@ungaaktiesparare.se om du har några frågor eller funderingar!

3 kommentarer:

  1. Fasen vad bra med detta innan liknande kurser i skolan startar. Jag ska bli kung på detta och alla andra I:are kan redan nu känna sig ägda

    SvaraRadera
  2. Hehe, vet inte om de kör några kurser i Teknisk Analys, men den Effektiva Marknadshypotesen lär du nog springa på! ;)

    SvaraRadera
  3. Jättebra och intressant skrivet, till och med jag (hajar) det där med teknisk analys.

    SvaraRadera